L'ingrediente che ci accomuna è il re di tutti gli ingredienti: il cioccolato! E io sono ghiotta di cioccolato rigorosamente fondente. Il mondo lo so, si divide tra chi ama il dolce e chi ama il salato ma ad un pezzo di cioccolato sfido chiunque a resistere.
Io ho deciso di mettere questo pezzo di cioccolato tra due dischetti di pasta frolla per realizzare dei golosissimi biscotti ripieni al cioccolato.
Ingredienti per circa 15 biscotti
150g di farina 00
75g di zucchero semolato
75g di burro freddo
1 uovo
un pizzico di sale
mezzo cucchiaino di lievito per dolci
100g di cioccolato fondente
oppure crema spalmabile alle nocciole (tipo Nutella)
In una ciotola lavorare il burro freddo da frigorifero con lo zucchero, aggiungere l'uovo e poi la farina con lievito e il pizzico di sale. Lavorare l'impasto velocemente senza scaldarlo troppo con le mani fino ad ottenere un panetto liscio ed omogeneo.
Stendere la frolla tra due fogli di carta da forno fino ad ottenere uno spessore di 4-5 cm circa. Avvolgere il panetto nella pellicola alimentare e lasciare riposare la frolla in frigorifero per almeno 1 ora.
Con un coppa pasta formare 30 dischi di frolla, mettere un pezzo di cioccolato o un cucchiaio di crema spalmabile alle nocciole su 15 dischi coprire con l'altro disco di pasta e schiacciare i bordi con i polpastrelli facendo attenzione a sigillare bene i bordi.
Cuocere in forno a 180° per 20 minuti circa, sfornarli e lasciarli raffreddare completamente prima di servire. Sono una perfetta idea regalo per Natale perchè si conservano per una settimana in una latta.
PH Love.Life.Lunch. 2017 tutti i diritti riservati
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BISCUITS FILLED WITH CHOCOLATE
Third Friday of December and third appointment with the section #christmascookies.
The common ingredient is chocolate.
I decided to put a piece of chocolate between two disks of shortcrust pastry to realize biscuits filled with it.
INGREDIENTS FOR 15 BISCUITS
150g Tipo “00” flour/ 75g sugar/ 75g of cold butter/1 egg/ a pinch of salt/ ½ teaspoon of baking powder/ 100g dark chocolate or Nutella
METHOD
1. In a bowl whisk the cold butter from the fridge with sugar, add the egg, then the flour with baking powder and a pinch of salt. Work it quickly to avoid to warm it up with your hands until you obtain a smooth dough. Wrap the dough with clingfilm and let it rest in the fridge for 1 hour.
2. Spread the shortcrust pastry between two sheets of baking paper, make it 4-5 cm thick. With a food ring mold make 30 disks, place a piece of chocolate or 1 spoonful of Nutella over 15 of them, cover with the other 15 and with your fingertips seal well the edges.
3. Bake them in the oven to 180°C for 20 minutes, let them cool down completely before serve them. They are a perfect Christmas gift and you can conserve them in a tin can.
Third Friday of December and third appointment with the section #christmascookies.
The common ingredient is chocolate.
I decided to put a piece of chocolate between two disks of shortcrust pastry to realize biscuits filled with it.
INGREDIENTS FOR 15 BISCUITS
150g Tipo “00” flour/ 75g sugar/ 75g of cold butter/1 egg/ a pinch of salt/ ½ teaspoon of baking powder/ 100g dark chocolate or Nutella
METHOD
1. In a bowl whisk the cold butter from the fridge with sugar, add the egg, then the flour with baking powder and a pinch of salt. Work it quickly to avoid to warm it up with your hands until you obtain a smooth dough. Wrap the dough with clingfilm and let it rest in the fridge for 1 hour.
2. Spread the shortcrust pastry between two sheets of baking paper, make it 4-5 cm thick. With a food ring mold make 30 disks, place a piece of chocolate or 1 spoonful of Nutella over 15 of them, cover with the other 15 and with your fingertips seal well the edges.
3. Bake them in the oven to 180°C for 20 minutes, let them cool down completely before serve them. They are a perfect Christmas gift and you can conserve them in a tin can.
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